Štúdium osteopatie? 6 kľúčových bodov, ktoré by ste si mali prečítať.

Čo sa stalo so štúdiom osteopatie na Slovensku a na čo sa naozaj zamerať, ak chcete študovať osteopatiu?

Zverejnené 29.04.2024, 06:52
Čo sa stalo so štúdiom osteopatie na Slovensku? A na čo sa naozaj zamerať ak chcete získať medzinárodne uznávané vzdelanie osteopata? Na tieto dve otázky sa zameriam v tomto krátkom článku.

Vypočujte si strojovo čítaný text článku a ušetrite čas

Čo so štúdiom osteopatie na Slovensku?

Ak vás nezaujíma, prečo sme neotvorili ročník 2023/24, kľudne túto časť preskočte.
Už v roku 2019 som zača s propagáciou osteopatie ako takej prostredníctvom  vystúpení Joryho na konferenciách a množstvách kurzov a workshopov. Osteopatia sa stala súčasťou EduFyT. Chceli sme byť prvý ale nevyšlo, najprv COVID a potom sabotáž a tunelovanie Zdravo a Fit. V roku 2022 začali prípravy na spustenie školy, mali sme silného partnera Joryho, ako riaditeľa FICO Osteopathy Academy (Belgicko). Podarilo sa získať 16 študentov až na jeden problém. Jory medzi časom musel skončiť vo FICO a začali sa diať veci. Niektoré aj pozitívne, ako napríklad nová kombinovaná forma štúdia, čo mohlo ušetriť čas a cestovanie študentom, znížiť cenu v prípade väčšej skupiny alebo eventuálne otvoriť štúdium aj pre menšiu triedu. Študenti by boli súčasťou členskej školy OsEAN, proste veľmi zaujímavá voľba. Bol tam len jeden háčik, dlhé čakanie na finálne podmienky, harmonogram a zmluvy. Čo to znamenalo? Štandardne by som po prihlásení na štúdium v krátkej následnosti podpisoval so študentami zmluvu a mali by sme istých 16 ľudí a teda aj otvorenie ročníka no toto nebolo možné. Finálne informácie sme žiaľ získali až na prelome augusta a septembra, číže pár týždňov pred plánovaným štartom. Nevzdávame sa, ideme do toho. Sfinalizovali sme zmluvu ale skôr ako sme ju vôbec stihli zaslať, obdržali sme od viacerých záujemcov správu, že svoju prihlášku rušia. Nebolo inej voľby, navrhol som odloženie štartu o rok a využiť dohodnuté termíny na kurzy, ktoré pomôžu naplniť ďalší ročník. Tu som žiaľ narazil na Joryho, ktorý tlačil, aby som štúdium otvoril aj keby som mal byť ročne stratový 10 000 euro s tým, že sa to neskôr vráti. Osobne ma miera nátlaku zaskočila hlavne z ohľadom na dlhé odkladanie prisľúbených vecí z jeho strany, čo videlo k danej situácii. Zodpovednosť voči firme, rodine a ani účastníkom, ktorým som chcel garantovať že projekt prežije nepustila a otvoriť v takom stave som odmietol čo žiaľ však viedlo k ukončeniu spolupráce z Joryho strany. Roky práce na propagácii a organizácii podujatí boli stratené, bolo to bolestné ale správne rozhodnutia občas bolia.

 

Ako si vybrať to správne štúdium a ako nenaletieť?

Riešili sme čo ďalej, či skúsiť spolupracovať s našincami alebo sa obrátiť k našim susedom alebo priamo na nového riaditeľa FICO. Skúsili sme všetky možnosti a práve rozhovor s riaditeľom FICO, ktorý bol extrémne profesionálny bol veľmi prínosný čo sa informácii o legislatíve a pomeroch týka. To pomohlo sformulovať nasledujúce odporúčania pre ľudí, čo zvažujú štúdium osteopatie:

1. Dobre si prečítajte informácie o inštitúcii, či nejde iba o pekné slová. Je výborné tvrdiť že dodržiavate normy rôznych organizácii ale je to niečo úplne iné ako mať nimi akreditované štúdium/školu.
2. Zistite si, kto na danej škole študuje. Ak tam púšťajú kdekoho mimo fyzioterapie a lekárstva tak nedodržujú štandardy a kredit danej školy vrátane uznania vzdelávania bude veľmi problémový.
3. Overte si, kde u nich získané vzdelanie uznávajú. Udeliť titul DO je síce pekné ale ak ho nikto nebude brať vážne tak je to zásadná informácia. 
S riaditeľom FICO sme riešili magisterský titul aj DO titul. Je len málo škôl, ktorých vzdelanie uznávajú vo viacerých krajinách.
 

Čo by som odporúčal?

1. Vyberte si zabehnutú a známu inštitúciu ktorá ma v Európe meno. Okrem väčšej záruky kvality môžete očakávať aj väčšiu šancu na uznanie vzdelania.
2. Premyslite si čo od toho očakávate. Ak aj diplom a medzinárodné uznanie, dodržiavanie štandardov a členstvo v medzinárodných organizáciach, riaďte sa prvým bodom no budete sa musieť obzrieť v zahraničí. Osobne odporúčam FICO Osteopathy Academy (Belgicko). Za preverenie by stála škola vo Viedni prípadne v Poľsku, nič bližšie čo by spĺňalo dané parametre žiaľ nie je.
3. Ak vám ide len o informácie, rozmyslite si či je 4,5 ročné štúdium pre vás najlepšia voľba. Ak sa nezaujímate napr. o kraniosakrálnu terapiu tak je otázne, či chcete aj tomuto venovať toľko času. Možno by pre Vás bolo vhodnejšie vzdelávanie v konkrétnejších oblastiach Vášho záujmu.
 

Končíme?

Po rozhovoroch s riaditeľom FICO na tému možnosti organizovania štúdia osteopatie na Slovensku pod ich hlavičkou (vrátane titulu a diplomov) som uznal že, nie je reálne ho v takejto forme na Slovensku zrealizovať.
Štúdium by kvôli tlmočeniu muselo trvať minimálne 5 rokov, museli by sme mať viac učiteľov na rovnaký počet žiakov a viacero ďalších vecí, ktoré by síce spravili štúdium európskou špičkou ale realizovatelnosť projektu takejto úrovne a kvality by bola veľmi otázna. Z tohto dôvodu štúdium osteopatie opúšťame no nekončíme s kurzami a rozhodne nekončíme s projektmi dlhodobého vzdelávania fyzioterapeutov. Najnovším rozsiahlejším vzdelávaním je manuálna terapia podľa Cyriax (viac informácii nájdete tu).

 

Diskusia k článku

Podobné články